norrportenarena.se

Imponerande arenor i världen

Det finns många imponerande arenor i världen. De används för event, konserter, idrottsevenemang och mycket mer. Vissa av de historiska arenorna är numera sevärdheter eller museum. Ordet arena kommer från latinets harena som betyder finkornig sand. De historiska arenorna var ovala amfiteater där gladiatorerna krigade inför publik. Den finkorniga sanden användes för att suga upp blod som striderna resulterade i. Antikens arenor har moderniserats, men formatet med ovala eller cirkulera konstruktioner med läktare finns kvar. Här kan du läsa mer om några imponerande arenor i världen.

Rungrado 1st of May Stadium i Nordkorea

Nordkorea är inte det land som många associerar med stora sportevenemang, men här finns världens största idrottsarena. Rungrado 1st May Stadium, på svenska benämns det ibland som Rungado-Första majstadion, ligger på ön Rungrado i Nordkoreas huvudstad Pyongyang. Här ryms en publik på 114 000 personer. Stadion används regelbundet, bland annat för landets landslagspel i fotboll, brottning och Arrirangfestivalen. Arenan har en spektakulär arkitektur och ser uppifrån ut som en blomma.

Michigan Stadium i USA

Michigan Stadium i staden Ann Arbor i den amerikanska delstaten Michigan rymmer 107 601 sittande åskådare vilket gör det till den näst största arenan i världen. Arenan öppnades år 1927 och är hemmaplan för det amerikanska fotbollslaget Michigan Wolwerines. Publikrekordet är högre än arenans officiella kapacitet.

Beaver stadium i USA

Många av världens största arenor ligger i USA. Sport är en stor del av den amerikanska kulturen och lockar många åskådare såväl som TV-tittare. Beaver Stadium i University Park i delstaten Pennsylvania är världens tredje största arena med kapacitet för 106 572 åskådare. Hemmalaget är det amerikanska fotbollslaget Penn State Nittany Lions.

Sapporo Dome i Japan

Sapporo i Japan invigdes när landet arrangerade fotbolls-VM 2002. Arenan har en publikkapacitet på 42 122 åskådare, men det är dess speciella form som utmärker sig. Arenan anses se ut som ett UFO som kraschlandat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *