norrportenarena.se

Världens största fotbollsarenor

Fotbolls-EM är mitt uppe i slutspelet och Sverige fick snöpligt lämna den stora scenen i åttondelsfinalen mot Ukraina. Nu får vi i stället följa vårt grannland Danmark och hoppas att de kan ta sig riktigt långt. Det som är lite roligt med EM i år är att det spelas i så många länder. Visst, det kanske inte är det mest lämpliga med tanke på att vi är mitt uppe i en pandemi, men man får se väldigt många olika arenor i olika länder. Det kan vara lite fascinerande just med arenor, exempelvis hur de är byggda, var de är byggda och hur mycket publik de kan ta in. I den här artikeln ska vi få mer information om vilka arenor som är störst.

Bygga världens största arena

Man kan tycka att det är en stor arena man besöker när man tittar på matcher i exempelvis allsvenskan, men de är inte i närheten rent storleksmässigt när det kommer till de största arenorna i världen. Om man säger så här, ska ett svenskt företag ta sig an och bygga en arena som ska bli störst i världen så krävs det en enorm investering och stora mängder personal för att lyckas. Då räcker det inte med den byggpersonal du har, utan man måste anlita ett bemanningsföretag som kan tillhandahålla kompetenta medarbetare. Detta gäller givetvis även andra typer av yrken där man kan behöva extra arbetskraft under en längre eller kortare period.

Världens största arenor

Vilka är då de största arenorna i världen? Nedan får du svaret på vilka de tre största är:

Plats 3: Camp Nou

Den här arenan känner de flesta fotbollssupportrar till då det är FC Barcelonas och även Lionel Messis hemmaarena. Arenan tar in enorma 99 354 åskådare, vilket skulle motsvara hela Sundsvall om man vill sätta ett perspektiv på det.

Plats 2: Estadio Azteca

Aztekastadion som man säger på svenska är belägen i Mexikos huvudstad Mexico City. Här spelar Mexikos landslag och klubblaget Club America. Arenan tar in hela 105 064 åskådare, vilket nästan motsvarar hela Eskilstuna.

Plats 1: Salt Lake Stadium

Lite oväntat ligger världens största fotbollsarena i en förvisso stor nation men i ett väldigt litet fotbollsland. Arenan ligger i Calcutta i Indien och är hemmaarena för klubbarna East Bengal Club, Mohun Bagan Athletic Club och Mohammedan Sporting. Arenan har en kapacitet på 120 000 åskådare och är således den överlägset största fotbollsarenan i världen. Drar man bort 4 000 personer från Lunds befolkning så skulle hela Lund få plats i arenan och se på indisk fotboll.

Om man ska titta på Sveriges största arenor så tar Friends Arena in 50 000 i publiken och Nya Ullevi tar in 40 000. Således krävs det mer än dubbelt så stora arenor (publikmässigt) för att närma sig en plats bland världens tre största fotbollsarenor. Tänk på det nästa gång ni kliver in på någon av de arenorna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *