norrportenarena.se

Kända arenor i Europa

USA må vara landet som har flest stora idrottsarenor, men även i Europa finns det många sådana. Här finns bland annat Colosseum som är världens mest berömda arena och anrika Wembley Stadium. Här kan du läsa mer om några av de mest praktfulla arenorna i Europa.

Colosseum i Italien

Colosseum i Rom är världens mest berömda arena. Idag är det en ståtlig sevärdhet och ett populärt turistmål. Arenan som byggdes 72-80 efter Kristus hade en kapacitet på cirka 50 000 åskådare i publiken. Som mest rymdes där 87 000 åskådare. Än idag är det få arenor som har kapacitet för så stor publik. Många moderna arenor är start influerade av Colosseums utformning som utgörs av en ovalformad amfiteater med en stor öppen yta i mitten. Sidorna är upphöjda i trappstegsform och spelplatsen är på den lägsta nivån för att ge åskådarna så bra sikt som möjligt. Under romerska rikets tid användes arenan bland annat för gladiatorspel, strider mot vilda djur och teater.

Wembley Stadium i Storbritannien

Anrika Wembley Stadium i London har plats för 90 000 åskådare. Arenan är Englands fotbollslandslags hemmaplan, men även boxning, NFL-matcher och konserter äger rum här. Arenan byggdes år 1923 och hade fram tills ombyggnaden år 2000 en kapacitet på 127 000 åskådare. År 2000 revs arenan och byggdes upp från grunden. Det som gör denna arena unik är framför allt det ikoniska justerbara taket som kan täcka samtliga åskådarplatser vilket gör den till den största täckta arenan i världen.

Camp Nou i Spanien

Denna arena är hemmaplan för fotbollslaget FC Barcelona. Arenan ligger i Barcelona och har en kapacitet på 99 354 åskådare, men publikrekordet är 120 000 personer. Det är Europas största arena.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *