norrportenarena.se

Events i Europa

Europas arenor används för såväl musikarrangemang som idrottstävlingar. Nedan listas några av Europas största event och arenornas betydelse för dessa event.

Fotbolls-EM

Europamästerskapen i fotboll är ett mycket stort idrottsevenemang som äger rum vart fjärde år. Fotbollsturneringen spelas med två års förskjutning gentemot världsmästerskapet i fotboll. Vanligtvis är det ett land som är värdnation för turneringen. Matcherna spelas på olika arenor runt om i landet. Ofta måste värdnationen renovera eller bygga nya arenor för att kunna ta emot den stora publiken. År 2020 är första gången som Europamästerskapet i fotboll arrangeras i fler än ett eller två länder. Mästerskapet ska spelas i tretton olika städer i elva olika länder. Fotbolls-EM 2020 har dock skjutits upp till 2021 på grund av coronaviruset.

Eurovision song contest

Eurovision Song Contest, även kallat för Eurovisionsschlagerfestivalen på svenska, är en stor årlig musiktävling i Europa. Tävlingen arrangeras årligen av Europeiska radio- och TV-unionen och är världens största underhållningsprogram i direktsändning. Värdnation är fjolårsvinnarens nation. Tävlingen arrangeras vanligen i huvudstaden på den största eller mest berömda arenan. När Sverige har varit värld för Eurovision song contest har tävlingen ägt rum i Globen. År 2015 firade tävling 60-årsjubileum och hamnade i Guinness rekordbok som världens längsta pågående musiktävlingen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *