norrportenarena.se

Arenor – mötesplatser för sport och evenemang

Definitionen av en arena är en stor och avgränsad plats där man kan samlas och sitta på läktare. Arenor rymmer ofta flera tusen åskådare och används för stora sportevent, musikkonserter eller andra stora evenemang.

Olika typer av evenemang på arenor

I Sverige har vi till exempel Melodifestivalen som årligen hålls på olika arenor i Sverige. Det har blivit allt mer populärt med arenor i Sverige och de senaste 15 åren har man byggt åtskilliga arenor över hela Sverige. På arenor har man konserter, sportmatcher eller festivaler. År 2020 hölls den svenska Melodifestivalen i Friends Arena, även kallad Nationalarenan. Friends Arena är en multiarena i området Arenastaden i Solna i Stockholm. I Sverige får vi ännu nu fler arenor och det står klart att Göteborg ska få en ny superarena som ska vara klar år 2030. Evenemang på arenor gagnar företag där de antingen fungerar som sponsorer, eller kan passa på att genomföra stor marknadsföring. Att starta ett företag kan kosta en del och detsamma gäller när det kommer till att ha råd med en god marknadsföring. Då kan man använda sig av smarta Qred och ta ett företagslån i både liten och stor skala! På arenor spelas det mycket sport och AIK vill bygga en egen arena för framtida bruk. Än så länge använder sig AIK av Friends Arena, men planen och utsikterna är goda för en helt egen arena.

Kända städer med arenor genom tiderna

En av världens kanske genom tiderna mest kända arena var Colosseum i Rom. Arenan blev uppförd åren 72–80 efter Kristus och hade plats för minst 50 000 åskådare. När Colosseum byggdes ut, kunde arenan ta upp till hela 85 000 åskådare! Det finns en del spännande och okända fakta om Colosseum som inte alla känner till. Bland annat brukade gladiatorerna och deras fans klottra på väggarna som en tillhörande sed. Under det romerska rikets tid hade man dåtida underhållning i Colosseum med strider mellan människa och vilda djur, avrättningar eller gladiatorer. Ett av gladiatorspelen var att man fyllde arenorna med vatten som gladiatorerna simmade runt i med ett svärd. Sedan så släppte man in krokodiler eller flodhästar som gladiatorerna skulle försöka döda. Innan den kända staden Pompeji år 79 e.Kr hade ett ödesdigert vulkanutbrott, hade staden en blomstrande kultur och samhälle. I Pompejis ruiner, kan man idag finna ett flertal arenor som fungerande som amfibieteatrar och underhållning för innevånarna. Pompejis arenor är välbevarade då all den aska som uppstod, har låtit staden vara orörd under massorna. I Antalya i Turkiet finns en antik romersk teater som är en enorm välbevarad plats och heter Aspendos. Den berömda romerska kejsaren Marcus Aurelius byggde teatern under det andra århundradet e.Kr. och teatern kunde ta emot 15 000 personer samtidigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *